Skip to main content

Η λέξη ρατσισμός, παραπέμπει τη σκέψη μας σε διακρίσεις που αφορούν στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά τα προφανή για όλους, υπάρχει μία μορφή ρατσισμού, που τις περισσότερες φορές δε γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά: οι διακρίσεις λόγω εμφάνισης.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για τον ρατσισμό λόγω βάρους

Αναλογιστείτε, πόσες φορές ακούσατε συγγενείς και φίλους να σας παραθέτουν αρνητικά σχόλια που αφορούσαν την εμφάνισή τους.  Σκεφτείτε, πόσο αυτός ο ρατσισμός επηρέασε τη διάθεσή τους και πόσο ενίσχυσε την υπάρχουσα ανασφάλειά τους. Ανάμεσα στους ανθρώπους που υφίστανται αυτή τη μορφή των κοινωνικών διακρίσεων  ανήκουν, και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικού βάρους. Στην καθημερινότητά μας, όλοι έχουμε νιώσει αμήχανα κάποιες στιγμές, όταν προσβλητικά σχόλια τοποθετούσαν ανθρώπους με επιπλέον βάρος στο περιθώριο.

  • Οι εργασιακές αμοιβές των παχύσαρκων είναι χαμηλές και άνισες, αφού σε θέσεις υψηλά αμειβόμενες προωθούνται άτομα φυσιολογικού βάρους.

  • Οι σύμβουλοι καριέρας προτείνουν ανθρώπους με περιττά κιλά σε θέσεις, που δε χρειάζονται διαπροσωπική επαφή με τους πελάτες.

  • Oι γυναίκες μάλιστα, έχουν διπλάσια πιθανότητα να υποστούν διακρίσεις με κριτήριο το βάρος τους στο εργασιακό τους περιβάλλον.

  • Στην παιδική ηλικία, φαινόμενα ρατσιστικής αντιμετώπισης από τους συνομηλίκους τους, είναι ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά με παραπανίσια κιλά.

  • Οι έφηβοι που αντιμετώπιζαν αρνητικά σχόλια για το βάρος τους, ήταν περισσότερο απογοητευμένοι από το σώμα τους και σκέφτονταν, ή ακόμη και οδηγούνταν συχνότερα σε απόπειρα αυτοκτονίας. Οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν λιγότερους φίλους και ήταν κοινωνικά απομονωμένοι.

  • Ακόμα και επιστήμονες υγείας φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με λιγότερο σεβασμό τους παχύσαρκους ασθενείς τους.

  • Επιπλέον, οι παχύσαρκοι ασθενείς παραπονιούνταν ότι δεν είχαν την απαιτούμενη προσοχή από τους θεράποντες ιατρούς τους.  Έλεγαν ότι αντιμετωπίζονταν ως υποδεέστεροι, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Ρατσισμός λόγω βάρους
  • Ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά και εφημερίδες προβάλλουν διαρκώς εικόνες με αδύνατους, γυμνασμένους, επιτυχημένους άντρες και γυναίκες, που αναπόφευκτα είναι και ευτυχισμένοι. Τίποτα δε συνδέει απαραίτητα την ευτυχία με την απουσία ή όχι παραπανίσιων κιλών.

  • Ευτυχώς για όλους μας, η ευτυχία είναι προσωπική και ανεξάρτητη από το σωματικό μας βάρος.

  • Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος έχει ένα εξαιρετικά καλλίγραμμο σώμα, μία εντυπωσιακή εμφάνιση και μια επιτυχημένη θέση εργασίας δεν εξασφαλίζει την ευτυχία του.

Leave a Reply