Η συναισθηματική πείνα είναι κάτι που βασανίζει πολλούς ανθρώπους σε τακτική βάση. Mε την πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να έχει γίνει πρόβλημα περισσότερων ανθρώπων. Επηρεάζει ακόμα και εκείνους που συνήθως δεν τρώνε συναισθηματικά, όταν για παράδειγμα είναι αγχωμένοι. Το να παραμένουμε στο σπίτι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί πρόκληση για πολλούς στο να αντισταθούν στο φαγητό.
Είτε πρόκειται για την πρώτη φορά που αγωνίζεστε με την συναισθηματική πείνα, είτε πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, θέλουμε να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι για να το διαχειριστείτε. Mερικές συμβουλές για τη διαχείριση της συναισθηματικής πείνας:
Εντοπίστε τους παράγοντες που προκαλούν την πείνα.
Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε εκείνους τους παράγοντες που πυροδοτούν το άγχος και κατά συνέπεια την συναισθηματική πείνα. Μπορεί να πρόκειται για έναν φίλο που είναι πολύ αγχωμένος ή οι ειδήσεις που παίζουν αδιάκοπα στην τηλεόρασή σας. Ίσως να ήταν καλή ιδέα, να παρακολουθείτε λιγότερο τα νέα ή να συναναστρέφεστε λίγοτερο με τον αγχώδη φίλο. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια είναι τα αίτια, ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τα μοτίβα της συναισθηματικής σας πείνας. Συμπεριλάβετε το τι τρώτε, πότε, πόσο και με ποιόν.
Μην στερείται απο τον εαυτό σας τις αγαπημένες σας τροφές.
Αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να αποκλείσετε απο την διατροφή σας τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από διατροφή – είναι και χαρά. Αναμένοντας από τον εαυτό σας, να εγκαταλείψετε ίσως μια από τις λίγες απολαύσεις που μπορείτε να έχετε τώρα, είναι μη ρεαλιστικό. Δεν είναι καιρός για μια αυστηρή διατροφή. Παρόλαυτά, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής σχέση με τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Ώστε να νιώθετε τον έλεγχο και να αποφύγετε έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης και βάρους. Αυτό περιλαμβάνει την απόλαυση των αγαπημένων σας τροφίμων σε λογικές μερίδες.
Εάν εργάζεστε από το σπίτι, κάντε πολλά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μετριάσετε την πείνα.
Κάντε αρκετά διαλείμματα, να έχετε δίπλα σας ένα σνακ και να φάτε ένα γεύμα, έτσι ώστε να μην εργάζεστε ασταμάτητα. Η πραγματοποίηση ενός διαλείμματος για να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα όπως το να πάτε μια βόλτα τον σκύλο σας ή να κάνετε γιόγκα ή διατάσεις, μπορεί επίσης να είναι μια αναζωογονητική ευκαιρία να καθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε για λίγα λεπτά.
Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι.
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να λαχτάρα υδατάνθρακες αλλά είχατε το τελευταίο σας γεύμα πριν από μία ώρα, ίσως είναι συνετό να φύγετε από την κουζίνα. Η αίσθηση της επιθυμίας για φαγητό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ανησυχείτε ή ότι απλά βαρεθήκατε. Μπορείτε λοιπόν εναλλακτικά, να μιλήσετε με έναν φίλο, να κάνετε μπάνιο, να ακούσετε μουσική ή να παρακολουθήσετε μια ταινία.
Πάρε μια βαθιά ανάσα.
Όταν αισθάνεστε το στρες να σας περικυκλώνει, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε ταχυπαλμία ή μπορεί να αισθανθείτε σφίξιμο στο στήθος σας και να καταφύγετε στην κουζίνα αυτόματα. Πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών, και αν δεν ηρεμήσετε, τότε μπορείτε να φάτε. Βρείτε ένα μέρος για να καθίσετε ήσυχα και να εξασκήσετε την διαφραγματική αναπνοή. Μπορείτε επίσης να κάνετε για λίγα λεπτά διαλογισμό ή ακόμη να ξαπλώσετε με κλειστά τα μάτια και να χαλαρώσετε.