Το αίσθημα εμπιστοσύνης σε μία σχέση, δεν επιτυγχάνεται σε μία νύχτα. Είναι γεγονός ότι, για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μία δυνατή σχέση, πρέπει να αφιερώσετε, σε αυτήν, χρόνο και προσπάθεια. Παράκατω παρατίθενται κάποιες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη και υγιή σχέση.
Η επικοινωνία είναι απαραίτητη σε μία επιτυχημένη σχέση
Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε μία σχέση. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι πώς να επικοινωνούν σωστά. Χαρούμενα και υγιή ζευγάρια εκφράζουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον, είτε με συναισθηματικές εκφράσεις όπως «Σε αγαπώ» είτε με κομπλιμέντα. Συζητούν επίσης τα προβλήματα τους αντί να τα βάζουν κάτω από το χαλί. Για να δημιουργήσετε μια δυνατή σχέση, πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε πραγματικά για τα συναισθήματά σας, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα αισθάνεστε.
Ο σεβασμός σε μία επιτυχημένη σχέση
Η διατήρηση μίας χαρούμενης σχέσης σημαίνει ότι σέβεστε τον χρόνο, τα συναισθήματα και τον χαρακτήρα του συντρόφου σας. Είναι σημαντικό, να αποφεύγετε να μιλάτε άσχημα για τον σύντροφο σας στους φίλους ή στην οικογένεια σας ή να τον απειλείτε διαρκώς ότι θα φύγετε από αυτή τη σχέση.
Ποιότητα και όχι ποσότητα
Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο εσείς και ο σύντροφος σας, περνάτε μαζί. Αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο ποιοτικός είναι αυτός ο χρόνος. Υπάρχει τεράστια διαφορά να κάθεστε στο τραπέζι συζητώντας για το πως πήγε η μέρα σας, σε σύγκριση με το να κάθεστε στον κάναπε βλέποντας τηλεόραση. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι, περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο σας προκείμενου να διατηρήσετε το δυνατό δεσμό που υπάρχει μεταξύ σας.
Ο χρόνος που περνάτε χωριστά
Το να περνάτε κάποιο χρόνο, μαζί με τον σύντροφο σας, είναι σημαντικό. Ωστόσο, σημαντικό είναι να περνάτε και κάποιον χρόνο χώρια. Η δυνατότητα να κάνετε τα χόμπι σας και να διατηρήσετε, κάποιου βαθμού, ανεξαρτησία είναι ζωτικής σημασίας. Όταν τα ζευγάρια, περνάνε πολύ χρόνο μαζί, μπορεί να οδηγηθούν σε μία ανθυγιεινή αλληλέξαρτηση. Η διατήρηση υγιών ορίων θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
2 Comments