Skip to main content

Οι σχέσεις μεταξύ συντρόφων και φίλων χαρακτηρίζονται ως πηγές ευχαρίστησης και ασφάλειας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι, σε κάποιες από τις σχέσεις τους, ενδέχεται να νιώσουν μία μορφή άγχους, η οποία ονομάζεται άγχος σχέσης.

Τι είναι το άγχος σχέσης;

Το άγχος σχέσης χαρακτηρίζεται από μία έντονη ανησυχία σχετικά με μία είτε ρομαντική είτε φιλική σχέση. Περιλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά της διαταραχής του κοινωνικού άγχους. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιο άτομο σημαντική δυσφορία σχετικά με την απόρριψη.

Δύσκολες σχέσεις. Άγχος σχέσης

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για την αποδοχή και τα αμοιβαία συναισθήματα σε μια σχέση, το άγχος τείνει να αναπτύσσεται όταν ένα άτομο βιώνει υπερβολικό φόβο.

Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να ανησυχεί για το μέλλον μιας σχέσης. Άτομα με άγχος σχέσεων μπορεί να τερματίσουν τις σχέσεις τους από φόβο ή μπορεί να παραμείνουν στη σχέση βιώνοντας μεγάλο άγχος.

Οι επιπτώσεις αυτής της μορφής άγχους μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί, όπως θα ήθελε, στη σχέση.

Σημάδια και συμπτώματα

α. Υπερβολική αναζήτηση διαβεβαίωσης

Η υπερβολική αναζήτηση διαβεβαίωσης είναι επίσης συχνή σε διαταραχές κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης. Το εν λόγω σύμπτωμα συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ενός ατόμου να είναι αποδεκτό από τον περίγυρο του. Με άλλα λόγια τα άτομα επιζητούν συνεχώς και σε υπερβολικό βαθμό την διαβεβαίωση, φοβούμενα ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα κακοχαρακτηριστούν.

Ελέγχουμε τα πάντα

β. Αυτό-Σιωπή

Η αυτο-σίωπη είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental and Social Psychology, έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι ευαίσθητες στην απόρριψη ενδέχεται να μην εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, τις απόψεις ή τα συναισθήματά τους στον σύντροφό τους – ειδικά όταν αυτές οι σκέψεις είναι διαφορετικές από αυτές του συντρόφου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι τείνουν να “αυτο-σιωπούν”, ώστε να μοιάζουν με εκείνους των οποίων την αποδοχή αναζητούν.

Το άγχος υγείας είναι πολλές φορές δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ η θεραπεία ζεύγους ίσως αποτελεί την καλύτερη λύση αντιμετώπισης.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply