Skip to main content

Η κρίση πανικού είναι το αιφνίδιο επεισόδιο (έντονου κάποιες φορές) φόβου ή δυσφορίας που φτάνει στο αποκορύφωμα, μέσα σε λίγα λεπτά και περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ταχυκαρδία

Ιδρώτας

Τρέμουλο

Δύσπνοια

Αίσθημα πνιγμού

Πόνος στο στήθος 

Ναυτία 

Πονοκέφαλος

Κοιλιακή δυσφορία 

Αίσθημα ζάλης

Μούδιασμα

Αίσθηση ότι χάνω την επαφή με την πραγματικότητα 

Λιποθυμία

Ρίγος ή Έξαψη

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυτό που αναφέρεται ως κρίσεις πανικού περιορισμένων συμπτωμάτων, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις κρίσεις πανικού αλλά αποτελούνται από λιγότερα από τέσσερα συμπτώματα. Αν και το άγχος συχνά συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή κόμπους στο στομάχι, αυτό που διαφοροποιεί μια κρίση πανικού από τα άλλα συμπτώματα άγχους είναι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων. 

Συμβούλες διαχείρισης άγχους σε μία εργάζομενη

Οι κρίσεις πανικού συνήθως φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο έντασης σε 10 λεπτά και στη συνέχεια αρχίζουν να υποχωρούν.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια είτε μιας ήρεμης κατάστασης είτε μίας που χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να βιώνουν κρίσεις πανικού στο πλαίσιο άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Για παράδειγμα, κάποιος με διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί να βιώσει μία κρίση πανικού πριν δώσει μια ομιλία σε ένα συνέδριο.

Οι κρίσεις πανικού είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές, αλλά σπάνια είναι απειλητικές. 

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που βιώνουν επανειλημμένες κρίσεις πανικού συχνά ανησυχούν πολύ μην βιώσουν άλλη μία κρίση και ενδέχεται να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ώστε αυτές να αποφευχθούν. Για παράδειγμα, αποφεύγουν την άσκηση για να διατηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό τους χαμηλό. Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή, προκαλώντας στους ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά τους και να αποφεύγουν καταστάσεις τις οι οποίες φοβούνται ότι ενδέχεται να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση πανικού. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κρίση πανικού είναι αντιμετωπίσιμη με την κατάλληλη θεραπεία. Μερικοί φοβούνται ή ντρέπονται να το συζητήσουν, είτε με κάποιον γιατρό είτε με την οικογένεια τους, επειδή φοβούνται ότι θα θεωρηθούν παράλογοι. 

Οδηγός διαχείρισης άγχους εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;

One Comment

Leave a Reply