Το άγχος επηρεάζει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία, οπότε είναι σημαντικό να το διατηρήσετε υπό έλεγχο. Αν και δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι στρεσογόνοι παράγοντες, οι στρατηγικές διαχείρισης στρες μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τα πράγματα σε ισορροπία.
α. Μιλήστε με ένα φιλικό πρόσωπο. Η κοινωνική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που σας ενδιαφέρει είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα και να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους. Η αλληλεπίδραση με άλλο άτομο απελευθερώνει επίσης κάποιες ορμόνες που προκαλούν άγχος, οπότε θα νιώθετε καλύτερα ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την ίδια την αγχωτική κατάσταση.
β. Γοητεύστε τις αισθήσεις σας. Η ακρόαση ενός τραγουδιού σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι; Ή μυρίζοντας αλεσμένο καφέ ή ένα αγαπημένο άρωμα; Ή μήπως η συμπίεση μιας μπάλας στρες σας κάνει να νιώθετε συγκεντρωμένοι;
γ. Κάντε προτεραιότητα τον ελεύθερο χρόνο. Λάβετε μέρος στις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Κάντε μια βόλτα στην παραλία, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή μιλήστε με έναν φίλο.
δ. Βρείτε χρόνο για στοχοθεσία και ευγνωμοσύνη. Σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Κάντε διαλογισμό, προσευχηθείτε, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, ή απλώς αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τί είναι καλό, θετικό και όμορφο για εσάς.
ε. Ακολουθήστε μια πρακτική χαλάρωσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συνολικών επιπέδων άγχους σας – αν και είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να είναι αποτελεσματικές. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η διαφραγματική αναπνοή ή η προοδευτική χαλάρωση των μυών μπορούν να βάλουν φρένο στο άγχος και να επαναφέρουν το μυαλό και το σώμα σας σε κατάσταση ισορροπίας.
στ. Εάν δεν έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε τη διατροφή σας στο παρελθόν, ίσως να μην γνωρίζετε το πόσο επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε. Μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας, να διαταράξει τον ύπνο σας, να μειώσει την ενέργειά σας και να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αντίθετα, η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε ζάχαρη και πλούσια σε υγιή λίπη, μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσει τον ύπνο και τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας.
ζ. Μην περιορίζετε τον ύπνο, έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζετε. Εάν ζείτε μια πολυάσχολη ζωή, η μείωση των ωρών του ύπνου μπορεί να φαίνεται μια αναπόφευκτη κίνηση. Όμως, όσον αφορά την ψυχική σας υγεία, ο επαρκής ύπνος είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η παράλειψη ακόμη και μερικών ωρών μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, την ενέργειά σας και την ικανότητα διαχείρισης του άγχους σας.
η. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται χρόνο για να χαλαρώσει στο τέλος της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από όλες τις οθόνες τηλεόρασης, τηλεφώνου, tablet και υπολογιστή τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο.
θ. Για να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε το μυαλό και να προετοιμαστείτε για ύπνο, δοκιμάστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε με απαλό φως, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή να εξασκήσετε μια τεχνική χαλάρωσης. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια