Όποιος έχει απατηθεί ή έχει απατήσει σε μια σχέση, γνωρίζει από πρώτο χέρι την συναισθηματική κατάπτωση που μπορεί να προκληθεί. Η απιστία μπορεί να κλονίσει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης ενός ζευγαριού σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε απατηθεί; Κανείς δεν μπορεί να σας πει τι πρέπει να κάνετε αν έχετε απατηθεί, καθώς μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι σωστό για εσάς.
Ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε:
Εάν κάποιος έχει απατήσει, αλλά σαφώς αισθάνεται βαθειά λυπημένος για τον πόνο που σας προκάλεσε, μπορεί να νιώθει πραγματική θλίψη για το γεγονός ότι έθεσε τη σχέση σας σε κίνδυνο και να θέλει να την αποκαταστήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, παρόλο που θα εξακολουθείτε να αισθάνεστε πληγωμένοι, αφού το συζητήσετε ενδελεχώς και προσπαθήσετε να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, ίσως αποφασίσετε να τον συγχωρήσετε και να τα αφήσετε όλα πίσω σας. Οι σχέσεις μπορούν ακόμη και να βελτιωθούν μετά από μια απιστία, ειδικά αν σας κάνει να σκεφτείτε τί σημαίνει η σχέση για εσάς. Επομένως, είναι πιθανό να έρθετε ακόμη πιο κοντά ως ζευγάρι μέσω της αντιμετώπισης της κατάστασης. Ωστόσο, εάν ο σύντροφος σας έχει απατήσει επειδή απλώς δεν σεβόταν αρκετά εσάς ή τα συναισθήματά σας ή επειδή είναι εγγενώς αναξιόπιστος, πρέπει να εξετάσετε εάν αυτό είναι το είδος της σχέσης που πραγματικά χρειάζεστε στη ζωή σας.
Πώς ανταποκρίνεται ο σύντροφός σας όταν δοκιμάζεται η συμπεριφορά του; Εάν προσπαθήσετε να του μιλήσετε, είναι αμυντικός; Ή χειρότερα, προσπαθεί να σας κατηγορήσει με κάποιο τρόπο ή να ελαχιστοποιήσει τη σημασία αυτού που έχει κάνει; Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως σημαίνει ότι δεν δίνει αρκετή προσοχή στα συναισθήματά σας. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο που έχει η απιστία σε εσάς ή μπορεί να ανησυχεί μόνο για τη δική του εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα δεν είναι μια υγιής σχέση για να είστε μέρος αυτής.
Πώς να επανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας μετά την απιστία; Η εξαπάτηση όχι μόνο βλάπτει την εμπιστοσύνη μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας, αλλά μπορεί πραγματικά να υπονομεύσει και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη σας σε όλες τις άλλες σχέσεις σας. Αν έχετε απατηθεί στο παρελθόν, μπορεί να αισθάνεστε γενικά ανασφαλείς και να μην εμπιστεύεστε άλλους ανθρώπους. Να θυμάστε ότι επειδή κάποιος σας έχει απατήσει στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα σας απατήσει κάποιος άλλος στο μέλλον. Δώστε σε κάθε νέο άτομο και σχέση στη ζωή σας μια δίκαιη ευκαιρία. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Μην σκεφτείτε ότι δεν ήσασταν αρκετά καλοί ή μην αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος. Εάν κάποιος λυπάται πραγματικά που σας απάτησε καθώς και για τη συμπεριφορά του, μπορείτε να αποφασίσετε να τον συγχωρήσετε. Εάν το κάνετε, δώστε στη σχέση μια δεύτερη ευκαιρία. Μην συνεχίσετε να τιμωρείτε τον σύντροφό σας εάν αποφασίσετε να μείνετε μαζί του.
Η απιστία μπορεί να βλάψει το ζευγάρι πολύ βαθιά. Εάν δυσκολεύεστε να το αντιμετωπίσετε, φροντίστε να επικοινωνήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε και να του μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε. Δεν υπάρχει τίποτα για να ντρέπεστε, δεν είστε εσείς που έχετε ραγίσει την εμπιστοσύνη στη σχέση. Εάν πάλι αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε, κλαίτε υπερβολικά ή έχετε διαταραγμένο ύπνο ή όρεξη για αρκετές ημέρες, σκεφτείτε να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η απιστία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας ή δείτε έναν ψυχολόγο, εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια