1. Γιατί δεν μπορούμε εφαρμόσουμε απλές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Ο εγκέφαλος υποθέτει ότι οι απλές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα είναι αναποτελεσματικές. Μας έχουν δωθεί απλές συστάσεις για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Θεωρούμε ωστόσο ότι, τα περίπλοκα προβλήματα απαιτούν πολύπλοκες λύσεις για να επιλυθούν.
2. Γιατί έχει αυξηθεί η όρεξη μας;
Υποσυνείδητα νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης. Τι γίνεται αν όλη αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε λιμό; Τι θα συμβεί αν, με τον κορονοϊό, όλα τα τρόφιμα εξαφανιστούν; Ο εγκέφαλος, μας κάνει να υπερκαταναλώνουμε φαγητό, ώστε να αυξήθούν οι πιθανότητες επιβίωσης εάν αυτό εξαφανιστεί.
3. Είχαμε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν και τα καταφέραμε
Γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα παραδείγματα επιτυχίας για να μειώσουμε το άγχος μας για τον κορονοϊό; Οι ορμόνες άγχους, επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη μας. Έτσι, ξεχνάμε και δεν μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά τα ενθαρρυντικά παρελθοντικά παραδείγματα.
4. Γιατί συμβαίνει αυτό το φριχτό πράγμα σε καλούς ανθρώπους σαν και εμάς;
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε στην ύπαρξη ενός δίκαιου κόσμου. Αυτή η πεποίθηση προστατεύει την αυτοεκτίμησή μας και το άγχος μας, γύρω από τη θνησιμότητα και τα τρωτά σημεία. Έτσι ο εγκέφαλος πρέπει να λύσει το παράδοξο του ότι είμαστε “καλοί άνθρωποι” αλλά εξακολουθούμε τιμωρούμαστε.
5. Δεν μας αρέσει να είμαστε ευάλωτοι.
Ζούμε σε μια ατομικιστική κοινωνία. Μας αρέσει να φαινόμαστε αυτάρκεις, σίγουροι και ικανοί. Ο εγκέφαλος δοκιμάζει όλα τα κόλπα για να προστατεύσει αυτή την εικόνα και αισθάνεται απειλή όταν αποτύχει. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να αποκαλύψουν πολλές από τις ευπάθειές μας.
2 Comments