Η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης
Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Χρειάζονται δουλειά, αφοσίωση, χρόνο και προθυμία για να αντέξουν και να σταθεροποιηθούν. Αλλά αν η σχέση σας μόλις έχει ξεκινήσει ή αν είστε μαζί εδώ και χρόνια, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη σχέση. Ακόμα κι αν έχετε κάνει πολλές αποτυχημένες σχέσεις στο παρελθόν, μπορείτε να μάθετε να παραμένετε αγαπημένοι μεταξύ σας και να βρίσκετε την ικανοποίηση, την χαρά, την δύναμη και την αρμονία.
Απο τί αποτελείται μια καλή σχέση;
Κάθε σχέση είναι μοναδική και οι άνθρωποι αποφασίζουν να έρθουν κοντά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μέρος αυτού που καθορίζει μια ισορροπημένη σχέση είναι η ύπαρξη ενός κοινού στόχου για το είδος και την πορεία της σχέσης. Αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβετε μόνο όταν συζητήσετε ειλικρινά και ουσιαστικά με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που έχουν οι περισσότερες υγιείς σχέσεις. Η γνώση αυτών των βασικών αρχών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της σχέσης σας, δίνοντάς της νόημα, στόχους και προκλήσεις.
Διατηρήστε μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας.
Ο καθένας οφείλει να κάνει τον άλλον να νιώθει ότι αγαπιέται και ότι είναι συναισθηματικά πλήρης. Όταν αισθάνεσαι ότι αγαπιέσαι, νιώθεις αποδεκτός, ότι ο σύντροφός σου σε εκτιμάει πραγματικά. Ορισμένες σχέσεις, ενώ διατηρούν μια σχετικά καλή συνύπαρξη, οι σύντροφοι δεν συνδέονται μεταξύ τους συναισθηματικά. Ενώ η σχέση μπορεί να φαίνεται σταθερή επιφανειακά, η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης στην πραγματικότητα προσθέτει απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων.
Μην φοβάστε τη διαφωνία.
Μερικά ζευγάρια λύνουν τις διαφορές τους ήρεμα, ενώ άλλα μπορεί να υψώνουν τις φωνές τους και να διαφωνούν με πάθος. Το κλειδί στις σχέσεις, ωστόσο, δεν είναι να φοβόμαστε τις συγκρούσεις. Οφείλετε να αισθάνεστε ασφαλείς να εκφράζεστε ανοιχτά για πράγματα που σας ενοχλούν, χωρίς φόβο για αντίποινα ή τιμωρία.
Κρατήστε ζωντανές τις δραστηριότητες και τις άλλες σχέσεις σας.
Κανένα άτομο δεν μπορεί στην πραγματικότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σας. Το να περιμένεις πάρα πολλά από τον σύντροφό σου μπορεί να καταλήξει σε πίεση στην μεταξύ σας σχέση. Για να τονώσετε και να εμπλουτίσετε τη σχέση σας, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη δική σας ταυτότητα εκτός της σχέσης, να διατηρήσετε τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας καθώς και τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας.
Επικοινωνείτε ανοιχτά και με ειλικρίνεια.
Η καλή επικοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό κάθε σχέσης. Όταν και οι δύο άνθρωποι γνωρίζουν τί θέλουν από τη σχέση και αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τις ανάγκες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ τους.
Ερωτεύομαι και παραμένω ερωτευμένος.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ερωτευτούν μπορεί να είναι κάτι σύνηθες. Το να διατηρήσουν τον έρωτα όμως απαιτεί αφοσίωση και δουλειά. Λόγω των ανταμοιβών του έρωτα όμως, αξίζει τον κόπο. Μια ισορροπημένη σχέση μπορεί να αποτελέσει πηγή υποστήριξης και ευτυχίας στη ζωή σας. Λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα για να διατηρήσετε ή να αναζωογονήσετε την ερωτική σας ζωή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ουσιαστική σχέση που να διαρκέσει ακόμη και για μια ζωή. Πολλά ζευγάρια επικεντρώνονται στη σχέση τους μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένα, αναπόφευκτα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Μόλις επιλυθούν τα προβλήματα, συχνά επιστρέφουν την προσοχή τους στην καριέρα τους, στα παιδιά τους ή σε άλλα ενδιαφέροντα. Ωστόσο, οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσοχή και δέσμευση για την άνθηση της αγάπης. Όσο η ισορροπία μιας σχέσης παραμένει σημαντική για εσάς, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε διατηρήσετε τη δική σας σχέση σε αρμονία.
Συμβουλή 1: Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο.
Ερωτεύεστε, κοιτάζοντας και ακούγοντας ο ένας τον άλλον. Εάν συνεχίσετε να κοιτάτε και να ακούτε με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε την ερωτική σας ζωή μακροπρόθεσμα. Πιθανότατα να έχετε υπέροχες αναμνήσεις από την πρώτη γνωριμία σας. Όλα ήταν νέα και συναρπαστικά, και πιθανότατα περάσατε πολλές ώρες συζητώντας ή βρίσκοντας νέα, ενδιαφέροντα πράγματα για να δοκιμάσετε. Ωστόσο, καθώς περνά ο καιρός, οι απαιτήσεις της δουλειάς, της οικογένειας και των άλλων υποχρεώσεων, καθιστούν πιο δύσκολο να βρούμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί.
Πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι η προσωπική επαφή των πρώτων ημερών της γνωριμίας τους αντικαθίσταται σταδιακά από βιαστικά κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενώ η ψηφιακή επικοινωνία είναι εξυπηρετική για ορισμένους σκοπούς, δεν επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα με τον ίδιο τρόπο όπως η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Δέσμευση να περνάμε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σε τακτική βάση.
Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα στο να σταματήσετε να σκέφτεστε άλλα πράγματα και να εστιάσετε στην σύνδεση με τον σύντροφό σας.
Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε μαζί. Είτε πρόκειται για κάποιο κοινό χόμπι, μάθημα χορού, καθημερινή βόλτα ή ένα όμορφο πρωινό μαζί.
Δοκιμάστε κάτι νέο μαζί.
Το να κάνεις νέα πράγματα μαζί με κάποιον, μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συνδεθείς και να διατηρήσεις τα πράγματα ενδιαφέροντα. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να δοκιμάσετε μία νέα κουζίνα εστιατορίου ή να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή σε ένα μέρος που δεν είχατε πάει ποτέ πριν.
Διασκεδάστε μαζί.
Τα ζευγάρια περνούν πιο διασκεδαστικά και παιχνιδιάρικα τον χρόνο τους στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Ωστόσο, αυτή η παιχνιδιάρικη στάση μπορεί μερικές φορές να παραμεληθεί. Η διατήρηση της αίσθησης του χιούμορ μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να αντιμετωπίσετε τα διάφορα θέματα που σας απασχολούν πιο εύκολα. Σκεφτείτε παιχνιδιάρικους τρόπους για να εκπλήξετε τον σύντροφό σας, όπως το να φέρετε λουλούδια στο σπίτι ή να κλείσετε απροσδόκητα τραπέζι στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Το παιχνίδι με κατοικίδια ή μικρά παιδιά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με την παιχνιδιάρικη πλευρά σας.
Κάντε πράγματα μαζί που ωφελούν τους άλλους.
Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους σύνδεσης είναι να εστιάσετε από κοινού σε κάτι που εσείς και ο σύντροφός σας εκτιμάτε εκτός της σχέσης. Ο εθελοντισμός για κάποιο σκοπό, έργο ή κοινοτική εργασία που έχει νόημα και για τους δύο μπορεί να διατηρήσει μια σχέση φρέσκια και ενδιαφέρουσα. Μπορεί επίσης να σας εκθέσει τόσο σε νέους ανθρώπους όσο και σε ιδέες, να προσφέρει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε μαζί νέες προκλήσεις και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ σας. Το να κάνεις πράγματα προς όφελος των άλλων προσφέρει τεράστια ευχαρίστηση. Όσο περισσότερο βοηθάτε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα νιώθετε, ως άτομα και ως ζευγάρι.
Συμβουλή 2: Μείνετε συνδεδεμένοι μέσω της επικοινωνίας.
Η καλή επικοινωνία είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό μιας ισορροπημένης σχέσης. Όταν βιώνετε μια θετική συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό σας, αισθάνεστε ασφαλείς και χαρούμενοι. Όταν οι άνθρωποι σταματούν να επικοινωνούν καλά, σταματούν να λειτουργούν καλά και όλα τα υπόλοιπα. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά όσο επικοινωνείτε, μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίζετε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στον δρόμο σας.
Πείτε στο σύντροφό σας τί χρειάζεστε, μην τον κάνετε να μαντεύει.
Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάς για αυτό που χρειάζεσαι. Πρώτον, πολλοί δεν ξοδεύουν αρκετό χρόνο για να σκεφτούν τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς σε μια σχέση. Ακόμα κι αν ξέρετε τι χρειάζεστε, το να μιλάτε για αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ευάλωτοι ή ντροπή.
Εάν γνωρίζετε ο ένας τον άλλο για καιρό, μπορεί να υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας έχει μια πολύ καλή εικόνα για το τί σκέφτεστε και τί χρειάζεστε. Ωστόσο, ο σύντροφός σας δεν διαβάζει το μυαλό σας. Έτσι, αντί να αφήσετε τη δυσαρέσκεια, την παρεξήγηση ή τον θυμό να μεγαλώνει όταν ο σύντροφός σας συνεχώς μαντεύει λάθος, συνηθίστε να τους λέτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Εντοπίστε τα μη λεκτικά στοιχεία του συντρόφου σας.
Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας είναι και αυτά που δεν λέμε. Τα μη λεκτικά στοιχεία περιλαμβάνουν την επαφή με τα μάτια, τον τόνο της φωνής, την γλώσσα του σώματος και τις χειρονομίες. Για να λειτουργήσει καλά μια σχέση, κάθε άτομο πρέπει να κατανοήσει τα μη λεκτικά στοιχεία του συντρόφου του.
Γίνετε καλός ακροατής.
Αν καταφέρετε να μάθετε να ακούτε ουσιαστικά, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια βαθύτερη, ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ σας. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ουσιαστικής ακρόασης και της απλής ακοής. Το να είσαι καλός ακροατής δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς με τον σύντροφό σου ή να αλλάξεις γνώμη. Αλλά θα σας βοηθήσει να βρείτε κοινές απόψεις για να επιλύσετε τις συγκρούσεις.
Διαχειριστείτε το άγχος.
Όταν είστε αγχωμένοι είναι πιο πιθανό να καταφύγετε σε δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς. Εάν καταφέρετε να μάθετε να διαχειρίζεστε γρήγορα το άγχος και να επιστρέφετε σε μια ήρεμη κατάσταση, θα συμβάλλετε στην αποφυγή συγκρούσεων και παρεξηγήσεων. Είναι ανθρώπινο να υπάρχει άγχος, αλλά το μόνιμο, μη παραγωγικό άγχος, μπορεί να φθίρει τη σχέση.
Συμβουλή 3: Διατηρήστε τη σωματική επαφή ζωντανή.
Η αφή είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Μελέτες σε βρέφη έχουν δείξει τη σημασία της τακτικής, στοργικής επαφής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και τα οφέλη δεν τελειώνουν στην παιδική ηλικία. Η στοργική επαφή αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης στο σώμα, μια ορμόνη που επηρεάζει τη συναισθηματική σύνδεση και την προσκόλληση.
Ενώ το σεξ είναι συχνά ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σχέσης, δεν πρέπει να είναι η μόνη μέθοδος σωματικής επαφής. Η συχνή, στοργική αφή – κρατώντας τα χέρια, αγκαλιάζοντας, φιλώντας – είναι εξίσου σημαντική.
Ακόμα κι αν έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας ή μικρά παιδιά, μπορείτε να διατηρήσετε τη σωματική επαφή ζωντανή, είτε βγαίνοντας κάποιο ραντεβού είτε απλά μια ώρα στο τέλος της ημέρας όταν μπορείτε να καθίσετε και να μιλήσετε ή να αγκαλιαστείτε.
Συμβουλή 4: Μάθετε να δίνετε και να παίρνετε.
Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται σε συμβιβασμούς. Ωστόσο, χρειάζεται δουλειά από το κάθε άτομο για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια λογική ανταλλαγή. Αναγνωρίστε τι είναι σημαντικό για τον σύντροφό σας. Η γνώση του τι είναι πραγματικά σημαντικό για τον σύντροφό σας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικοδόμηση καλής θέλησης και σε μια ατμόσφαιρα συμβιβασμού. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό για τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει τις επιθυμίες σας και να τις δηλώσετε με σαφήνεια.
Μάθετε το πώς να επιλύετε με σεβασμό τη σύγκρουση. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε οποιαδήποτε σχέση, αλλά για να διατηρηθεί ισχυρή, και οι δύο άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ακουστεί. Μην φέρνετε στην επιφάνεια παλιά επιχειρήματα. Αντί να κοιτάζετε στο παρελθόν και να αποδίδετε ευθύνες, εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε εδώ-και-τώρα για να λύσετε το πρόβλημα. Να είστε πρόθυμοι να συγχωρήσετε. Η επίλυση των συγκρούσεων είναι αδύνατη εάν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τους άλλους. Εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία, συμφωνήστε ότι διαφωνείτε.
Συμβουλή 5: Να είστε προετοιμασμένοι για σκαμπανεβάσματα.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε κάθε σχέση. Δεν θα βρίσκεστε πάντα στην ίδια σελίδα. Υπάρχουν γεγονότα, όπως η απώλεια εργασίας ή σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να επηρεάσουν και τους δύο συντρόφους και να δυσχεράνουν τη σχέση μεταξύ τους. Μπορεί να έχετε διαφορετικές ιδέες για τη διαχείριση των οικονομικών ή την ανατροφή των παιδιών. Διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος διαφορετικά, και οι παρεξηγήσεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε απογοήτευση και θυμό.
Η προσπάθεια εξαναγκασμού μιας λύσης μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Κάθε άτομο αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με τον δικό του τρόπο. Θυμηθείτε ότι είστε μια ομάδα. Αν συνεχίσετε να προχωράτε μαζί, μπορείτε να περάσετε και από τα δύσκολα σημεία μαζί.
Κοιτάξτε πίσω, στα πρώτα στάδια της σχέσης σας.
Μοιραστείτε τις στιγμές που σας έφεραν μαζί, εξετάστε το σημείο στο οποίο αρχίσατε να απομακρύνεστε και αποφασίστε πώς μπορείτε να συνεργαστείτε για να αναζωπυρώσετε την ερωτική σας ζωή.
Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή.
Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στη ζωή και θα συμβεί, οπότε είτε θα την ακολουθήσετε είτε θα την καταπολεμήσετε. Η ευελιξία είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στην αλλαγή που συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση και σας επιτρέπει να ωριμάσετε μαζί τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις κακές.
Εάν χρειάζεστε εξωτερική βοήθεια για τη σχέση σας, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.
Μερικές φορές τα προβλήματα μιας σχέσης μπορεί να φαίνονται πολύ περίπλοκα ή απαιτητικά για να τα διαχειριστείτε μόνοι σας.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια