Όταν είμαστε πολύ στενοχωρημένοι, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ορθολογικά και να αποφασίσουμε πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε επομένως να καταφύγουμε στη χρήση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών που μπορεί να βοηθήσουν εκείνη τη στιγμή προσωρινά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα και πόνο αργότερα και μακροπρόθεσμα.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να φτιάξετε ένα κουτί έκτατης ανάγκης, έτσι ώστε όταν αισθάνεστε στενοχωρημένοι ή νιώθετε συναισθηματικό πόνο, να καταφεύγετε σε αυτό και να βρίσκετε κάτι που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε και να αισθανθείτε καλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε τσάντα ή κουτί ή άλλο δοχείο και να το διακοσμήσετε όπως θέλετε.
Συλλέξτε αντικείμενα που έχουν νόημα, ή ξέρετε ότι θα είναι χρήσιμα. Συμπεριλάβετε αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν και θα αφορούν όλες τις αισθήσεις σας:
Όραση: φωτογραφικό άλμπουμ, DVD, βιβλίο ή περιοδικό, μια εικόνα από ένα όμορφο και ασφαλές μέρος, ένα αστείο ή ένα αγαπημένο βίντεο στο YouTube.
Ακοή: μουσική σε mp3, podcast, ηχογραφήσεις απο αγαπημένα πρόσωπα.
Όσφρηση ή γεύση: σνακ, λιχουδιές, αγαπημένο άρωμα, ένα φακελάκι καφέ ή τσάι, κεριά, ποτ πουρί.
Αφή: μαλακές μάλλινες κάλτσες, κουβέρτα, αρκουδάκι, πάπλωμα, λοσιόν χεριών ή ποδιών, λάδι για μασάζ, αφρόλουτρο, βερνίκι νυχιών, είδη μακιγιάζ.
Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα αντικείμενα, δώστε προσοχή στις αισθήσεις σας: δείτε, ακούστε, μυρίστε ή δοκιμάστε και αγγίξτε. Κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε τι βλέπετε (χρώματα, σχήματα, φως ή σκιά, κίνηση), τι ακούτε (ήχοι της φύσης, ήχοι στο δωμάτιο, κοντά και μακριά), τι μυρίζετε ή δοκιμάζετε και τι μπορείτε να αγγίξετε.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια