Καθώς πλησιάζει η συνταξιοδότηση, υπάρχει η ανάγκη για τους ανθρώπους να εξετάσουν ορισμένες στρατηγικές για την ομαλή μετάβαση σε αυτήν την επόμενη φάση της ζωής τους. Χωρίς σχέδιο, διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν σε άβυσσο, να κλειστούν στον εαυτό τους και να χάσουν το νόημα της ζωής. Για να αποφύγουν αυτήν την παγίδα, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω στρατηγικές:
1. Δημιουργία λίστας: Έχετε καθίσει ποτέ στη δουλειά, ονειρευόμενοι όλων εκείνων των πραγμάτων που θα κάνατε αν παίρνατε σύνταξη αλλά δεν τα καταγράψατε; Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, ξεκινήστε να δημιουργείτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε προτού ορίσετε την ημερομηνία της συνταξιοδότησής σας. Παραδείγματα στοιχείων της λίστας μπορεί να είναι τα ταξίδια, ο εθελοντισμός, μαθήματα για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει, να γίνετε μέλος σε μια ομάδα, να γράψετε ένα βιβλίο, να φυτέψετε τον κήπο κ.λπ.
2. Οραματισμός: Μόλις δημιουργήσετε τη λίστα σας, προσπαθήστε να οραματιστείτε τα στοιχεία της. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να ζωντανέψει οπτικά η λίστα των επιθυμιών σας. Φτιάξτε έναν πίνακα με αφίσες ή με αποκόμματα απο περιοδικά ή χρησιμοποιήστε εικόνες από το διαδίκτυο που να αντιπροσωπεύουν το πώς θα ζήσετε τη ζωή σας κατά τη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τους ανθρώπους που θα συναναστρέφεστε, τα ταξίδια που θα θέλατε να κάνετε, το πού θα ζείτε, το πώς θα παραμένετε υγιείς και σε φόρμα. Οραματιστείτε τί θα θέλατε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.
3. Στοχοθεσία: Τώρα που έχετε όραμα, είναι καιρός να αρχίσετε να αναπτύσσετε συγκεκριμένους στόχους για να υλοποιήσετε αυτό το όνειρο. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει στον προσδιορισμό των στόχων, δηλαδή στον αριθμό τους, στο κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί, ποιά βήματα χρειάζονται για να τους πετύχετε και ποιά πιθανά εμπόδια μπορεί να υπάρξουν.
Η συνταξιοδότηση μπορεί να φαίνεται τρομακτική χωρίς τον σωστό προγραμματισμό. Με τη δημιουργία μιας λίστας, τον οραματισμό και την ανάπτυξη των στόχων σας πριν από την ημερομηνία συνταξιοδότησής σας, μπορείτε να απολαύσετε τα «χρυσά χρόνια» σας χαλαρώνοντας και ζώντας τη ζωή που πάντα ονειρευόσασταν.
Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια