Η ανησυχία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός (Covid-19) έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αποφύγετε την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων που σας προκαλούν να αισθάνεστε ανήσυχοι ή φοβισμένοι. Αναζητήστε πληροφορίες κυρίως για να λάβετε πρακτικά μέτρα και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.
“Βλέπουμε αυξανόμενα επίπεδα άγχους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η Vaile Wright, διευθυντής κλινικής έρευνας και ποιότητας στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Κάποιο άγχος δικαιολογείται, ειδικά εάν ωθεί τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξεις κατά της προσβολής ή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Δεδομένου ότι τα γεγονότα είναι τόσο ανησυχητικά, η Wright και άλλοι ψυχολόγοι εντοπίζουν κάποιους επιπλέον λόγους που αυξάνεται το άγχος για τον κορονοϊό στο σημείο όπου μπορεί να είναι γίνει παθολογικό.
Ιατρική αβεβαιότητα σχετικά με το ποιός κινδυνεύει περισσότερο από λοίμωξη ή από σοβαρή ασθένεια (ή θάνατο). Ποιος μπορεί να το μεταδώσει; Ποιά προστατευτικά βήματα αρκούν; Επαρκεί το πλύσιμο των χεριών; “Οι άνθρωποι φοβούνται το άγνωστο”, δήλωσε η Mary Alvord, κλινική ψυχολόγος στο Maryland και βοηθός καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington. Με αυτόν τον ιό, έχουμε χείμαρρους αβεβαιότητας και έλλειψη σαφήνειας. Είναι το άγχος της αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι. Είμαστε μια κοινωνία που της αρέσει να σχεδιάζει και να γνωρίζει τι έρχεται. Αντίθετα, έχουμε αυτές τις τεράστιες και απρόβλεπτες αλλαγές στη ρουτίνα μας, οι οποίες συμβάλλουν στο αυξημένο άγχος.
Η αβεβαιότητα περιλαμβάνει περισσότερα θέματα από ιατρικά ζητήματα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν εάν το σχολείο των παιδιών τους θα κλείσει. Όπως επίσης και εάν η δουλειά τους θα συνεχιστεί, εάν ένα προγραμματισμένο ταξίδι θα ακυρωθεί, ακόμα και αν η πόλη τους θα τεθεί σε καραντίνα. Κάποια από αυτά τα άγχη προέρχονται από την αίσθηση της έλλειψης του ελέγχου, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για όλα αυτά τα πράγματα που είναι σημαντικά για την καθημερινότητά μας, ή ακόμα και να σχεδιάσουμε γι ‘αυτά.
Ο εγκέφαλος μας δεν είναι πολύ καλός στο να διαχωρίζει τους κινδύνους για έναν πληθυσμό από τους προσωπικούς κινδύνους. Δραματικά μέτρα όπως η καραντίνα της Ιταλίας, ένας μεγάλος κατάλογος χωρών που απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις και το κλείσιμο των σχολείων, μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο Covid-19 (κορονοϊός) αποτελεί συστηματική απειλή για τη δημόσια υγεία. Με τον αριθμό των περιπτώσεων που υπερβαίνουν τις 118.000 παγκοσμίως, ο κίνδυνος για την κοινότητα είναι σαφώς τεράστιος.
One Comment